Tatabánya

Tatabánya hetvenkétezer lakosú megyei jogú város, Komárom-Esztergom megye székhelye. Az M1-es autópálya és a Budapest-Bécs nemzetközi vasútvonal mellett fekszik; közúti és vasúti közlekedési csomópont. A település ősidők óta lakott hely. Az Újváros fölötti Kő-hegyen, a Szelim-barlangban a jégkorszak második felében élt emberek nyomait tárták fel a régészek. A legenda szerint Árpád fejedelem honfoglaló magyar csapatai itt, a bánhidai síkon győzték le Szvatopluk morva fejedelem seregét.
A vidék történetét az elkövetkező évszázadokban a magyar történelem eseményei, viharai alakították. Mária Terézia idején új színt, új életet hoztak erre a tájra a Felső- és Alsógallára telepített németek, és a Bánhidára költöző szlovákok. A környék igazi fellendülése a tizenkilencedik század végétől induló barnaszénbányászattal, majd az azt követő iparosítással kezdődött. A három település és Tatabánya bányatelep 1947-ben lett város, s az elkövetkező évtizedek alatt nagy iparvárossá fejlődött.
Az 1989-es rendszerváltással járó társadalmi és gazdasági változások nehézségeit az önkormányzat tudatos várospolitikájával, tervszerű gazdaságfejlesztési munkájával, és az itt élő polgárok aktív közreműködésével sikerült áthidalni. Ennek köszönhetően Tatabánya gazdasága újjáéledt: gyárak sora épült, több mint hatezer új munkahely létesült. Ma Tatabányát az ország egyik legdinamikusabban fejlődő településeként tartják számon.